Publicerad: 2022-06-27

I denna video går vi igenom grunderna för Ned Rig fisket. Vad man ska tänka på, vilka fallgropar det finns samt ger er en bra utgångspunkt för att börja fånga tjuriga abborrar.

I videon får ni se klipp på hur en Ned Rig beter sig under vattnet, ni får tips på hur ni ska tänka när vi väljer utrustning och fler små tips och tricks som vi har lärt oss under årens gång!
När det är kallt i vattnet och fiskarna är slöa är det dags att börja fiska finesse. Det finns många tekniker som fungerar i dessa förhållanden, men senaste tiden måste Ned Rig ses som en av de hetaste. Men är Ned Rig verkligen så nytt? Nej det är det inte! Redan på tidigt 80-tal användes en ”mushroom” skalle i kombination med en liten mask av en amerikansk fiskare vid namn Ned Khede, därav även namnet Ned Rig.

Beten & Material

Här kan du se olika typer av beten som vi använder när vi fiskar Ned Rig som är en blandning av olika material. I videon kan du se skillnaderna mellan flytande och icke flytande material! Nedan kan du se våra mest populära Ned Rig beten:

Z-man TRD Crawz 6cm (6-pack)
Black Week 2 Dec
15%
Z-man Hula Stickz 10cm (6-pack)
Black Week 2 Dec
15%
Scout Kicker 9cm (5-pack)
Black Week 2 Dec
30%
fr. 62 kr
fr. 89 kr
Bite Of Bleak Nazeebo Worm 10cm (8-pack)
Black Week 2 Dec
20%
Gunki Hourra Craw 10cm (6-pack)
Superdeal
40%
fr. 59 kr
fr. 99 kr
Lunker City Hellgie
Black Week 2 Dec
15%
89 kr
105 kr
Yum Ned Craw 6cm (7-pack)
Black Week 2 Dec
15%
Strike King Ned Ocho 6,5cm (9-pack)
Black Week 2 Dec
15%
Strike King Rage Ned Bug 6,5cm (9-pack)
Black Week 2 Dec
15%
Strike King Rage Ned Cut-R Worm 7,5cm (9-pack)
Black Week 2 Dec
15%

Skallar för Ned Rig

För att fiska Ned Rig effektivt är tålamod en nyckel till framgång, eftersom man vill ge betet möjligheten att sakta ställa sig upp på botten. Den svampformade jiggskallen hjälper betet att stå upp på botten, vilket möjliggör långa pauser medans betet står rakt upp. När betet väl står upp på botten så rör det sig med små, små rörelser på grund av bland annat strömningar i vattnet, rörelser i linan etc, utan att fiskaren behöver göra något alls.

Med andra ord kasta ut antingen släpa det på botten med längre pauser alternativt jigga hem betet med små hopp och längre pauser. Många amerikanare fiskar även Ned Rig utan att knappt röra det alls, och det kallas ”deadsticking”. Nedan kan du se våra mest populära Ned Rig skallar!

Ned Rig spön

När man fiskar Ned Rig fiskar man med små beten och tunt gods på krokarna. På grund av detta får inte spöt vara för kralligt. Då riskerar man att böja ut kroken och på då sätt tappa fisk. Ett spö med en med en klassning mellan L till ML det vill säga en maximal kastvikt på mellan 10 till max 20 gram är enligt oss optimalt, beroende på hur mycket vikt du känner att du behöver för att behålla bottenkontakt. Nedan kan du se några bra spön som fungerar perfekt för Ned Rig!

Rullar för Ned Rig

För att fiska Ned Rig behöver man ingen speciell rulle. Det vi dock rekommenderar är att inte gå ner till en för liten rulle. Precis som vi pratar om i videon flyger linan av enklare på en större spole - vilket i sin tur resulterar i längre kast!

En haspelrulle i storleken 2500 till 3000 fungerar perfekt. Dessa rullar är lika stora och det enda som skiljer dem åt är spolens storlek. Nedan länkar vi några av våra favoriter i olika prisklasser.

Linor för Ned Rig fiske

Val av linor är väldigt individuellt. Kanske har man fått konstiga linbrott på en lina som en annan svär på att den aldrig går av. Därför är det svårt att rekommendera ett speciellt märke. Har du en lina som du gillar ska du köra med den! När man fiskar Ned Rig, eller andra finesse metoder för den delen också, är det dock fördelaktigt att ha en tunn flätlina och en tunn tafs. En tunn flätlina, mellan 0,08 och 0,10 med en tunn tafs mellan 0,20 till 0,24 är i våra ögon optimalt.  Finns det mycket gädda i området, testa att använda en tunn titantafs istället för en tjockare fluorocarbontafs som ofta behöver vara 0,45mm och uppåt för att vara någorlunda gäddsäker. Nedan kan du se våra mest populära flätlinor!