Publicerad: 2024-04-22
Lär dig fiska abborre
Ta ditt abborrfiske till nya höjder med oss på Sportfiskeprylar! Lär dig hur du väljer utrustning och tillämpar fisketeknikerna som ger resultat. För alla sportfiskare, nybörjare som proffs, erbjuder vi kunskap och utrustning av högsta kvalitet för ett framgångsrikt fiske efter abborre.
Tips för abborrfiske
Abborrfisket har genomgått en fascinerande utveckling bland sportfiskare i Sverige och mycket är inspirerat av amerikanskt bassfiske. Dagens abborrfiskare använder sig av både Texas- och Carolina-tackel samt drop shot- och Ned-tekniker för att effektivt fiska abborre, även om det klassiska jigg- och spinnfisket med små wobblers och spinnare självklart fortsätter att vara en grundpelare.
Genom att kombinera schysst utrustning med rätt tekniker och beten kan du avsevärt öka dina chanser till ett framgångsrikt abborrfiske. Underskatta heller inte att fördjupa din kunskap om abborrens beteenden och habitat. Att faktiskt förstå abborrens beteende är nyckeln till att välja rätt teknik och bete för dagen. Abborren reagerar olika beroende på säsong, väderförhållanden och vattentemperatur, vilket betyder att det kan vara värdefullt att behärska flera fisketekniker.
Se våra fisketips för abborre på YouTube!
Du har väl inte missat vår YouTube-kanal? Där hittar du allt från fisketips, fisketävlingar och produkttester! Här nedanför kan du se när Nicklas och Henrik lär ut sina bästa tips för att fiska abborre med olika typer av beten.
Lär dig fiska abborre med jigg
Här går igenom allt ifrån utrustning, teknik och hur man hittar abborren! 21 minuter fullmatat med tips för hur du fiskar abborre med jigg.
Lär dig fiska abborre med hårdbeten
Henke och Nicklas från Söder Sportfiske visar sina bästa tips när det ska fiskas abborre med hårdbeten!
Rekommenderad utrustning för abborrfiske
För spinnfiske rekommenderas ett lätt till medium haspelspö eller spinnspö och rulle, kombinerat med tunn flätlina för att fånga abborren effektivt. En flexibel uppsättning ger dig bästa möjligheten att anpassa din teknik efter förhållandena.
Fiskespön för abborre
Ett spö med kastvikt på 5-25 gram är idealiskt för abborrfiske, då det ger dig den flexibilitet och känslighet som krävs för att framgångsrikt kasta och känna betten. Helst ska spöt ha en snabb aktion.
Fiskerullar för abborrfiske
En lätt och smidig haspelrulle eller multirulle med god linuppläggning förbättrar din precision och minskar risken för lintrassel. Se till att rullen har en jämn och fin broms för att hantera abborrens rusningar. Storlek på haspelrulle 1000-2500 (10-25) och storlek på multirulle 100-200 (10-20).
Verktyg och tillbehör
När du har spö, rulle och lina klart är nästa steg att organisera och förbereda dina beten och tillbehör. Det kan vara skönt att ha en välorganiserad beteslåda som ser till att dina beten är iordning och skyddar dem från skador och väder. Beteslådor med justerbara fack är idealiska eftersom de låter dig anpassa förvaringen efter betenas storlek och form.
Förutom beteslådor är det bra att ha en tång och en sax nära till hands för att kunna klippa linor, justera beten eller lossa krokar. En schysst fisketång är ett måste i varje fiskares utrustning.
Fiskemetoder för abborre
Det finns otroligt många olika metoder för att fiska abborre vilket gör detta fiske till ett av de mest varierade och spännande att bedriva. Varje metod har sina unika egenskaper och kräver olika tekniker, beten och utrustning.
Spinnfiske
Detta är det klassiska fisket med kastspö. Använd ett lätt till medium spinnspö och rulle med en tunn flätlina för bästa känsla. Tekniken i korthet innebär att man kastar ut sitt drag och sedan vevar in det i olika hastigheter för att imitera en skadad byte.
Spö: Spö med kastvikt på 5-25 gram.
Rulle: Haspel- eller multirulle. Haspelrulle storlek 1000-2500 (10-25), storlek på multirulle 100-200 (10-20).
Lina: Flätlina 0,10-0,15 mm
Beten: Spinnare, jigg, wobbler, crankbait osv.
Jiggfiske
Traditionellt jiggfiske är kanske den mest populära och mångsidiga metoden som används för att fånga abborre. Denna teknik innebär ett gummibete monterad på ett jigghuvud av bly, tungsten eller zink. Jiggar finns i olika former, storlekar och färger för att efterlikna byten som fiskar föredrar, såsom småfisk, insekter och kräftdjur. Vi jiggfiske låter du jiggen sjunka till botten och sedan vevar hem betet med vevstopp, ofta hugger abborren precis innan jiggen når botten. Ibland plockar även abborren jiggen direkt från botten.
Spö: Lätt till medium spinnspö med bra känslighet.
Rulle: Haspelrulle storlek 1000-2500.
Lina: Flätlina 0,10 - 0,15 mm.
Beten: Jiggar i olika storlekar (7 - 10 cm) och färger.
Tillbehör: Jiggskallar i bly, zink eller tungsten.
Dropshot
En finessmetod där betet presenteras några decimeter ovanför botten. Metoden är särskilt effektiv när abborren är inaktiv och står och trycker vid botten. Ett sänkte fästs längst ner på linan och en krok en bit ovanför, tacklas sedan med en dropshot-jigg.
Spö: Lätt spinnspö med bra toppkänslighet.
Rulle: Haspelrulle storlek 1000-2500.
Lina: Flätlina 0,10 - 0,15 mm.
Beten: Jiggar anpassade för dropshot-fiske.
Tillbehör: Dropshot-riggar (gör egna dropshot-riggar eller köp färdiga riggar), dropshot-sänken.
Ned Rig
Denna fisketeknik är en effektiv metod för att locka till sig abborre, särskilt under utmanande fiskeförhållanden. Denna teknik utnyttjar ett litet, mjukt bete, ofta formgivet som en mask eller ett så kallat "creature bait", som monteras på ett unikt, svampformat jigghuvud. Här finns både video med mer detaljerad information om Ned Rig.
Spö: L till ML klassat spö, med en kastvikt på 10-20 gram.
Rulle: Haspelrulle i storlek 1000-2500.
Lina: Flätlina 0,10 - 0,15 mm.
Beten: Ned rig jiggar, såsom som creature baits eller maskimitationer. Gärna flytande.
Tillbehör: Ned rig jiggskallar i bly, zink eller tungsten.
Jigg på Offset-krok
De senare åren har det grunda fisket efter abborre blivet populärt tackvare att man upptäckt fisket med off-set-krok. Med en offset-krok kan du dölja kroken i gummibetet vilket innebär att du kan fiska i tät vegetation som sjögräs och näckrosor utan att fasta vilket gör att du kommer åt fisken där fiske med öppen krok inte är möjligt.
Spö: Lätt till medium spinnspö med bra känslighet. Kastvikt på ca 5-25 gram.
Rulle: Haspelrulle storlek 1000-2500.
Lina: Flätlina 0,10 - 0,15 mm.
Beten: Jiggar i olika storlekar (7 - 10 cm) och färger. För bästa resultat bör betet ha en offset-skåra för kroken.
Tillbehör: Off-set-jiggskallar i bly, zink eller tungsten.
Flugfiske
Flugfiske efter abborre är både en spännande och effektiv fiskemetod som ger en nära kontakt med naturen och fisken. I denna typ av fiske använder man sig av olika typer av flugor för att efterlikna abborrens naturliga byte som insekter och småfisk.
Spö: Flugspö klass 6 funkar bra för flugfiske efter abborre.
Rulle: Flugrulle med lämplig backkapacitet.
Lina: Flytlina eller sjunklina beroende på förhållanden.
Beten: Flugor som efterliknar insekter, småfisk, eller andra naturliga byten.
Mete
Ibland kan klassiskt flötmete eller bottenmete med mask vara otroligt effektivt och en väldigt rolig metod. Perfekt om du vill komma igång och fiska med barnen!
Spö: Metspö eller spinnspö.
Rulle: Vid mete med metspö knyter du oftast linan direkt i toppen av spöt och har således ingen rulle. Vid mete med spinnspö använder du din vanliga haspelrulle. Det finns även särskilda rullar som är designade för specimenmete, men det är inget som krävs för dig som fritidsfiskar efter abborre.
Lina: Nylon- eller flätlina.
Beten: Mask, majs, bröd.
Olika typer av fiskedrag för abborre
Jiggar och gummibeten
Jigg är en typ av bete som är mycket effektivt och kanske den mest populära metoden att fånga abborre med, särskilt på vår och höst när abborren oftast står bottennära. På sommaren jagar oftast abborren mer i frivattnet och då kan andra beten vara mer effektiva. Det finns enormt stor variation på metoder när det gäller tekniker för fiske mjukplastbeten.
Spinnerbaits
Dessa skapar vibrationer och reflektioner i vattnet som kan locka till sig abborre från långt håll. Spinnerbaits kan fiskas i vegitation vilket gör att du kommer åt abborren som står i näckrosor och nate. Eftersom ett spinnerbait är utrustat med en enkelkrok och skyddas av en sk. ”skirt” så fastnar inte draget lika lätt som en trekrok.
Spinnare
Klassiska spinnare kan fungera otroligt bra på sommaren, när abborren är mer aktiv och jagar i mellanvattnet.
Vibrationsbeten
Ett vibrationsbete är oftast ett platt metalldrag där du fäster linan i ryggen på beten vilket gör att det skapas vibrationer när du vevar hem det. Otroligt effektivt när det blir lite varmare i vattnet.
Crankbaits & wobblers
Dessa hårda beten efterliknar småfisk och kan fiskas på olika djup beroende på modell. Ett crankbait eller på Svenska wobbler har en sked som gör att draget kommer ned på önskat djup.
Jerkbaits
Jerkbaits eller twitch-baits är en typ av wobbler men har oftast en annan typ av sked som gör att draget hoppar sida-till-sida när du rycker hem det. Kan vara otroligt effektivt både vår, sommar och höst.
Topwater-beten
Under tidiga morgnar eller sena kvällar när vattnet är stilla kan topwater-beten skapa spännande ythugg från abborre.
Nicklas Jonsson
Snabba fakta om abborre (Perca fluviatilis)
Storlek: Storleken på abborren kan variera beroende på dess livsmiljö, men vanligtvis når den en längd på 20 till 50+ cm och kan väga allt från 0,5 till 3+ kg.
Leta efter strukturer: Abborren gillar att hålla till vid strukturer som undervattensväxter, fallna träd, stenar och andra utmärkande bottenstrukturer.
Abborrens Lektider: Abborrens lek är en viktig period som infaller under våren, ofta strax efter islossningen när vattnet börjar värmas upp. Under denna period söker sig abborren till grunda områden med skyddade platser för att leka.